Missie

De Eik is een familiale, ondernemende investeringsmaatschappij met een langetermijnstrategie die via krachtenbundeling duurzame waardecreatie beoogt.

Historiek

De groep verwierf het basiskapitaal met de handelsonderneming Ecoval, die vanaf 1950 grondstoffen uit verschillende voedingsindustrieën verhandelde en die een wereldspeler werd in de trading van zuivelgrondstoffen. Samen met andere families richtte de familie Van Waeyenberge ook nog andere handelsondernemingen in voedingsproducten op.

In 1971 werd een professionele structuur opgezet met de oprichting van de investeringsmaatschappij De Eik, genoemd naar de Eikestraat in Steenhuize-Wijnhuize waar de roots van de stichter Camille Van Waeyenberge liggen. De bestaande belangen in zuiveltrading en food brokerage werden erin onder gebracht en nieuwe participaties volgden in media, banking, logistieke dienstverlening, vastgoed, landbouw, groothandel en private equity-activiteiten.

De Eik verstrekt vandaag kapitaal vanuit een continuïteitsperspectief op lange termijn. Een professioneel team zet hun ervaring en expertise in vanuit een grote betrokkenheid bij de verschillende operaties in Europa en Zuid-Amerika. Het team kan rekenen op een actieve raad van bestuur, goed werkende governance-structuren en een krachtig netwerk.

Engagement

De Eik heeft een belangrijk cultureel profiel.

De aandeelhouders van investeringsmaatschappij De Eik hebben een mooie traditie opgebouwd in ondernemend mecenaat. Dit omvat de besteding van tijd, bestuurservaring en middelen voor talrijke initiatieven, soms op vraag van derden, soms als initiatiefnemer.

De groep heeft de ambitie om waardevol patrimonium te behouden en ter beschikking te stellen voor maatschappelijke en culturele doeleinden. Hierin is zij initiatiefnemer om projecten via krachtenbundeling te realiseren. Voorbeelden hiervan zijn De Warande en Omroepgebouw Flagey.

De groep steunt Pa’i Puku, een lagere en middelbare school in de Chaco in Paraguay.